Illusies van Nancy

Icoon

grafisch onderzoek over illusie en dromen

David Lynch

een verzinsel ben je,
een figuur in de droom
van een demiurg: een schim
in zijn theater van schaduw
en illusie

Mulholland Drive: Droom en werkelijkheid

dinsdag 28 september 2010 om 10u17

David Lynch goochelt met verleiding, erotiek en illusies in angstwekkende droombeelden

Het onvoorspelbare verhaal van Mulholland Drive situeert zich in Hollywood. De film opent met een jonge, donkerharige vrouw die in een limousine een pistool op zich gericht krijgt, maar na een plotse aanrijding weet te ontsnappen. Versuft strompelt de vrouw door de verlaten straten van Hollywood Hills om zich daar in een onbekend huis te verbergen. Rita noemt ze zichzelf, al heet ze eigenlijk Camilla. Ze krijgt er het gezelschap van een andere, blonde jonge vrouw – Betty, of is het Diane? – die net op LAX is aangekomen.

Intussen vertelt een man over zijn nachtmerrie in een restaurant en wordt een regisseur gedwongen om een welbepaalde actrice te kiezen. Je moet zelf maar uitmaken waarover dit allemaal gaat. Heeft David Lynch het over de relatie tussen twee vrouwen? Over de malafide praktijken binnen de filmindustrie? Een tragische romance? Of over schuldgevoel, verloren ambities en de oppervlakkige schijn van het sterrendom? De maker van onder meer Eraserhead (1976), Blue Velvet (1986), Wild at Heart (1990), Lost Highway (1997) en Inland Empire (2006) is de laatste om zijn fantasmagorieën te verklaren.

De reclameslogan van Mulholland Drive luidt: ‘A love story in the city of dreams’. In de films van David Lynch draait liefde doorgaans echter niet om het sentiment dat de meeste filmproducties bezingen. De schijnwereld van de filmindustrie krijgt in Mulholland Drive de allures van een onheilspellende erotische thriller, waar niets is wat het lijkt en de wetten van de narratieve logica worden opgegeven.

Een film van David Lynch heeft veel weg van een labyrint. Buiten hun context geplaatste objecten, de versplintering van elk ruimte- en tijdsgevoel, gespleten persoonlijkheden en het verwisselen van identiteiten zetten de kijker op een dwaalspoor.

In Lost Highway bracht de verwisseling van identiteiten verwarring, in Mulholland Drive brengt de omkering ervan een (mogelijke) onthulling. Het sleutelmoment? Het openen van de ‘blauwe doos’. Zie het als volgt: de eerste 110 minuten van de film zijn droom, het laatste half uur is werkelijkheid.

Een week nadat de film in de VS uitkwam, gaf David Lynch tien tips om de betekenis van Mulholland Drive te achterhalen. Op het bonusmateriaal krijgen deze tips een illustratie, plus: de film wordt gedeconstrueerd en het mysterie onthuld. Je kunt je echter afvragen of Maar er voor Lynch’s bizarre nachtmerries wel een sluitende verklaring nodig is. In de uitgebreide extra interviews laten medewerkers van Lynch en enkele collega-regisseurs (onder wie Richard Kelly en Jaco Van Dormael) weten dat de multi-interpretabiliteit van Lynch’s films zijn oeuvre net zo boeiend houdt.

Laat u dus meeslepen door de extreem donkere fotografie van Peter Deming en de al even duistere soundscapes van Lynch’ vaste componist Angelo Badalamenti. De briljante geluidseffecten komen op de Blu-ray buitengewoon tot hun recht. Een tip: na het zien van

Blue Velvet

deed in de Verenigde Staten veel stof deed opwaaien toen deze daar in 1986 uitkwam. De film kan worden gezien als een cultfilm en verdeelt de kijkers vaak in twee kampen: voor velen was deze film een meesterwerk en een ultieme bevestiging van Lynch zijn buitengewoon talent, voor anderen was het een schandalig vertoon van masochisme en verkrachting. De film ontleent zijn naam aan een nummer van Bobby Vinton, dat in de film ook gezongen wordt.

Six Men Getting Sicshortmovie

Truth mirror
The angriest dog in the world.

A dog that is so angry
he cannot move. He
cannot eat. He
cannot sleep. He can barely growl/
Bound so tightly with
tension and anger
, he approaches
the state of
rigor mortis.Advertenties

Filed under: Artists, Dreams, Onderzoek/Research

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: