Illusies van Nancy

Icoon

grafisch onderzoek over illusie en dromen

illusion-ARTISTS

Haruki Murakami


Dromen en werkelijkheid
Murakami is de enige schrijver die boodschappen doen en eten koken op een niet alledaagse manier kan beschrijven. Als hij al die alledaagsheid weg zou laten, zouden zijn boeken half zo dik zijn, toch zou ik het missen. Hij integreert muziek (jazz en pop) in het geheel van zijn boeken, sterker nog je hoort op de achtergrond wat er speelt. Murakami is volgens mij ook de enige schrijver die met een pennenstreek de werkelijkheid in een andere dimensie brengt, zonder dat dit ongeloofwaardig wordt. Parallelle werelden, mensen die van gene zijde naar hier komen, dromen die werkelijk zijn of lijken, de werkelijkheid die een droom wordt. Murakami zet mensen neer. Mensen.
Murakami fascineert. Soms zijn de door hem neergezette wijsheden platitudes, maar in het ergste geval bieden ze je toch maar weer mooi troost. Net als je denkt: ga ik vanavond eten wat Murakami zijn hoofdpersoon gisteren liet eten of eet ik zijn maaltijd van vandaag, word je van je stutten gegooid en komt zijn hoofdpersoon terecht in een kamer vol skeletten of loopt dwars door muren.

DE PERFECTE ILLUSIES VAN HANS OP DE BEECK

Kunstenaar Hans Op de Beeck is al jaren een van de grote publiekstrekkers op beurzen en biënnales. Zijn handelsmerk: de perfecte illusie scheppen. Zijn inspiratie: de dagelijkse werkelijkheid

Een van de eerste werken waarmee hij doorbreekt is Location 1 (1998). Het is een maquette gebaseerd op een fragment uit het dagelijks leven: een leeg kruispunt met stoplichten, diep in de nacht. Door het ontbreken van bepaalde elementen krijgt het werk een sfeer van desolaatheid met een bevreemdend effect.

“ Location 1 is een van de eerste werken waarbij ik het gevoel had zelf in het werk te stappen en het te ervaren. Ik noem iets zintuiglijk vanaf het moment dat je daar kan verblijven. Je loopt door een nachtelijk kruispunt en je voelt de kilte, de kou en de verlatenheid. Het werk straalt geen koude uit in de letterlijke zin, er zit geen vrieselement onder, maar het geeft wel dat gevoel. Met zintuiglijk bedoel ik dat je via het beeld haast een fysieke ervaring krijgt

Een ander werk dat we te zien krijgen is zijn video “ Determination (4) uit 1998. Het toont een lopend jong gezin met kinderen. Het zich haastende gezin dat nergens komt. Een herkenbaar dagelijks tafereel dat hij isoleert en uitvergroot. Dit zorgt voor een intrigerende sfeer die bevreemdend en tegelijk vertederend is.


steeds terugkerende desolate, tijdloze en onheilspellende beelden. Zijn beeldtaal is universeel en poëtisch. De documentaire volgt de kunstenaar tijdens de uitvoering van “Sea of Tranquility”, zijn magnum opus. Een groots project waarvoor de kunstenaar digitaal een gigantische en hypermoderne luxecruise op schaal ontwierp.

“Op een gegeven moment moet het groots zijn om de illusie van diepte op te roepen. Dan moet het een film zijn die ongelofelijk technisch en complex is. Het is echt horror geweest qua productie en postproductie. Het was moeilijk, er liep veel mis.”

Op de Beecks grote voorbeeld is de onsterfelijke schilder Vermeer, maar van zijn eigen onsterfelijkheid ligt hij niet wakker.
“Ik vind het streven naar onsterfelijkheid ongepast voor een mens. Ik heb de ambitie om nu goed werk te maken en nu te communiceren met een publiek. Wat daarna gebeurt zal me worst wezen.”

 

Regie: Rita Mosselmans

Interview: Chantal Pattyn

[Goudvis: Hans Op de Beeck op 16 oktober om 20.45 op Canvas]

Met medewerking van Roel Arkesteijn (curator), Lena Dubois (verzamelaar), Kurt Geraerts (medewerker studio Hans Op de Beeck), Luc Tuymans (oud-docent), Nicolas de Oliveira
(docent Metropolitan University London), Marie-Pascale Guildemyn (docente Sint-Lukas Brussel), Jan willem Schrofer(oud-directeur Rijksacademie Amsterdam), Nicky Oxley (docent Metropolitan University London), Mario Cristiano (Galleria Continua San Gimignano).

 BRON: cobra.be


Advertenties

Filed under: Art, Artists, Onderzoek/Research

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: